Miód Manuka w sklepie Vitamarket.pl

sobota, 15 września 2012

Wykonanie roztworu olejowego kwasu salicylowego.

Witam, w dzisiejszym poście recepta która stwarza problem początkującym i nie tylko osobom wykonującym recepturę. Na pewno poznałeś ją w szkole - jest to mianowicie rozpuszczany w oleju kwas salicylowy. Roztwór olejowy kwasu salicylowego jest nieprzyjemny w wykonaniu, zawiera także niezgodność szytą grubymi nićmi. Każde dziecko wie że Acidi salicylici rozpuszcza się w oleju rzepakowym słabo (1:40), natomiast lepiej w oleju rycynowym. Te lepiej oznacza 1:10, rozpuszczalność kwasu salicylowego w oleju rycynowym raczej nie pozwoli na wykonanie leku na zimno. Czeka nas także całkowita wymiana rozpuszczalnika - która jest akceptowana przez NFZ. Opisuje wykonanie takie jak w praktyce.
Rp :
Ac. salicylici. 10.0
Ol. rapae ad 100.0
M.f.sol
S. zewnętrznie.


Odważamy kwas salicylowy na dużym krążku - uważamy przy przenoszeniu by nie rozsypać drogocennej substancji recepturowej. Ponieważ kwas salicylowy rozpuszcza się w oleju rycynowym, właśnie za taką butelkę łapiemy, i odważamy do zlewki 90 gram tego przeczyszczającego oleju. Musimy teraz ogrzać ten olej i w ciepłym oleju rozpuścić kwas salicylowy. Można do tego wykorzystać np dużą metalową parownicę do której nalewamy wodę i tak ogrzewamy olej. Jeśli mamy mocne nerwy możemy ogrzewać zlewkę bezpośrednio na płytce elektrycznej kuchenki. Próbowałem tak gotować wodę do innych, recepturowych celów i na szklanej płytce kuchenki nie było problemów. No dobrze, jeden raz zlewka pękła ale pojawiła się tylko rysa, nic się nie wylało. Generalnie metoda z improwizowaną łaźnią jest bardziej sprawdzona i bezpieczna. Gdy olej robi się rzadszy (cały czas mieszamy bagietką), dodajemy porcję kwasu salicylowego i mieszamy do rozpuszczenia, po czym odstawiamy by troszkę się podgrzał. Gdy rozpuścimy całość naszego kwasu (w roztworze nie mogą pływać igły kryształów), odstawiamy olej do ostygnięcia na dość długo. Gdy jest chłodny, przelewamy go w butelkę, tak by zostało jak najmniej wolnego miejsca pod korkiem. Wystarczająca pojemność butelki to 100 ml. Pamiętajmy że olej zajmuje mniej miejsca niż analogiczna ilość wody czy alkoholu. Zakręcamy szczelnie zakrętkę, wycieramy butelkę bardzo dokładnie i załączamy wszystkie "papierki".

Jeśli kropla oleju wyleje się nam na płytkę kuchenki, natychmiast otwieramy okna i drzwi, ponieważ palony olej wydziela duszący zapach. Z pewnością będzie go czuć za pierwszym stołem :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz