Miód Manuka w sklepie Vitamarket.pl

piątek, 17 sierpnia 2012

Wykonanie maści z cignolina

Recepta nadesłana drogą mailową przez jedną z czytelniczek, która jest technikiem farmacji.

Rp Cignolini 0.3 Ac. salicylici 2.0 Vaselina biała ad 100.0 M.f ing.
Recepta nie zawiera w składzie niezgodności. Aby ją wykonać rozcieramy w moździerzu odważone wcześniej na wadze proszkowej składniki.
Pamiętajmy o zasadzie mówiącej że substancje odważamy w kolejności od najmniejszej do największej. W tej recepcie najpierw odważamy cignolinę. Możemy zatrzeć pory moździerza kwasem salicylowym, biorąc niewielką jego ilość.

Gdy już mamy roztarte wszystkie substancje, możemy dodawać porcjami wazelinę białą. Następnie przekładamy gładką maść do pudełka maściowego, uprzednio wytarowanego na wadze. Opisujemy sygnaturę, załączamy numerek apteczny.
Maść można wykonać także w unguatorze. Przed umieszczeniem proszków w pudełku do unguatora należy je nieco rozetrzeć. Maść miksujemy do uzyskania gładkiej konstystencji.
Pamiętajmy o tym by przy wydawaniu po raz pierwszy maści w pudełku do uguatora poinstruować pacjenta o tym że powinien używać go poprzez odkręcenie "zakrętki" na górze pojemnika.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz